📦 DORUČENIE ZADARMO 📦 pre ALPEX rúry pri odbere celého balenia. ⚠️ Platí do konca Apríla.

Ako vypočítať výkon radiátora

Ako zistiť vhodnú veľkosť radiátora? Veľkosť radiátora určujeme na základe jeho tepelného výkonu, ktorý sa udáva vo Wattoch [W]. Každý radiátor či už panelový, rebrový alebo rebríkový má svoj tepelný výkon. Preto pri voľbe vhodnej veľkosti radiátora je potrebné dbať na tepelnú stratu miestnosti udávanú taktiež vo Wattoch, do ktorej radiátor plánujeme namontovať.

Čo ovplyvňuje tepelnú stratu miestnosti?

V prvom rade by mala byť tepelná strata miestnosti uvedená v projekte vykurovania. Prečo? Pretože ide o pomerne presne vypočítanú hodnotu, ktorá obsahuje všetky podstatné informácie a faktory ovplyvňujúce tepelnú stratu konkrétnej miestnosti.

Faktory ovplyvňujúce tepelnú stratu miestnosti:

  • plocha miestnosti
  • druh miestnosti
  • skladba podlahy
  • skladba obvodového plášťa
  • skladba zateplenia
  • typ okien
  • veľkosť plochy okien
  • orientácia budovy alebo miestnosti

Ako vypočítať tepelnú stratu miestnosti bez projektu

Realita býva často odlišná od presných výpočtov. Väčšina ľudí nemá pri rekonštrukcií vypracovaný projekt vykurovania. Bežnou praxou je, že rozmery vykurovacích telies navrhne priamo na mieste firma, ktorá rekonštrukciu realizuje alebo kúrenár, ktorý dostal za úlohu prerobiť kúrenie.

Ak ste sa rozhodli pre rekonštrukciu vykurovania bez vypracovaného projektu a veľkosť radiátorov vám navrhol práve akýsi majster alebo kúrenár odvolávajúci sa na mnohoročné skúsenosti, je dobré ak si to prekontrolujete aspoň prostredníctvom orientačného výpočtu.

Vzorec na orientačný výpočet:

(plocha miestnosti x výška miestnosti) x 40 W

Praktický príklad:

Potrebujeme zistiť požadovaný tepelný výkon radiátora pre izbu s rozmerom 4 x 5 m s výškou 2,6 m.

  1. Ako prvé vypočítame plochu izby (4 x 5 = 20 m2).
  2. Ďalej plochu izby udávanú v metroch štvorcových vynásobíme výškou izby (20 x 2,6 = 52 m3).
  3. Takto vypočítaný objem izby udávaný v metroch kubických vynásobíme s číslom 40 W (52 x 40 = 2080 W).

Výsledok 2080 W porovnáme v tabuľkách, ktoré nájdete v našom článku Ako vybrať panelový radiátor. Rýchly návod. a zvolíme radiátor s najbližším výkonom pričom odporúčame daný výkon zaokrúhľovať smerom nahor.

V našom prípade máme na výber nasledovné možnosti: TYP 21 600x1800, TYP 22 600x1400 alebo TYP 33 600x900. Následne podľa vhodnej veľkosti si zvolíme typ, ktorý nám najviac vyhovuje.

Nezabúdajme však, že sa jedná iba o orientačný výpočet.