Ako vybrať panelový radiátor. Rýchly návod.

Výber panelového radiátora nie je žiadna veda. Pred kúpu je však dôležité poznať jeho základné parametre ako veľkosť (výška, šírka, hrúbka/hĺbka), spôsob pripojenia (bočné pripojenie, spodné pripojenie) a v neposlednom rade tepelný výkon radiátora.

Spôsob pripojenia panelového radiátora

Existujú len dva spôsoby pripojenia panelového radiátora na rozvody kúrenia a to bočné pripojenie a spodné pripojenie.

Panelové radiátory s bočným pripojením

Sú prispôsobené pre pripojenie na rozvody kúrenia ako z pravej tak aj z ľavej strany (viď obrázok). Radiátory je možné napojiť pomocou pripájacích závitov G 1/2", ktoré sú na oboch bočných stranách radiátora. V prípade pripojenia radiátora z jednej strany, napr. z pravej strany, sa druhá strana zaslepuje pomocou zátky na spodnej strane radiátora a na vrchnej strane pomocou odvzdušňovacej zátky. Obe zátky sú súčasťou balenia a sú balené priamo vo výrobe.

radiator-s-bocnym-pripojenim-termoobchod

  • Najpredávanejšie radiátory s bočným pripojením na Slovenskom a Českom trhu sú radiátory KORADO RADIK KLASIK od KOADO, a.s.

Ponuku overených radiátorov KORADO s bočným pripojením nájdete na našom e-shope Radiátory KORADO s bočným pripojením

Panelové radiátory so spodným pripojením

Sú prispôsobené pre spodné pripojenie na rozvody kúrenia predovšetkým z pravej strany (viď obrázok). Pravé spodné pripojenie patrí medzi najpredávanejší a najpoužívanejší spôsob spodného pripojenia. Samozrejme existuje okrem pravého spodného pripojenia aj ľavé spodné alebo stredné spodné pripojenie. Tieto typy sa však používajú zriedka, väčšinou tam, kde sa pravé spodné pripojenie nedá zrealizovať z rôznych dôvodov.

radiator-so-spodnym-pripojenim-termoobchod

  • Najpredávanejšie radiátory so spodným pravým pripojením na Slovenskom a Českom trhu sú radiátory KORADO RADIK KLASIK od KOADO, a.s.

Ponuku overených radiátorov KORADO s bočným pripojením nájdete na našom e-shope Radiátory KORADO so spodným pripojením

Veľkosť panelového radiátora

Veľkosť panelového radiátora sa udáva v milimetroch [mm] a určuje sa pomocou výšky, dĺžky a hrúbky či lepšie povedané hĺbky.

Výšku radiátora si môžeme vybrať z nasledovných možností: 200, 300, 400, 500, 550, 600, 700 a 900 [mm]. Najpredávanejšie radiátory na Slovenskom trhu a najčastejšie používané v bežnej praxi sú panelové radiátory s výškou 550 mm a 600 mm.

radiator-rozmery-termoobchod

Dĺžku radiátora si taktiež môžeme vybrať spomedzi nasledovných možnosti: 400, 500, 600, 700, 800, 900, 1000, 1100, 1200, 1600, 1800, 2000, 2300, 2600, 3000 [mm]
Z vyššie uvedených rozmerov sú najpoužívanejšie dĺžky od 600 mm do 2000 mm. Tieto rozmery sú štandardne skladom takmer u všetkých predajcov. Radiátory s dĺžkou od 2000 mm do 3000 mm sú väčšinou dostupné iba na objednávku. 

Hrúbku radiátora alebo inak povedané hĺbku, určujeme na základe počtu panelov a rebrovania (viď obrázky).

TYP 11 s hĺbkou 63 mm
korado-radik-klasik-profil-k11-termoobchod

TYP 21 s hĺbkou 66 mm
korado-radik-klasik-profil-k21-termoobchod

TYP 22 s hĺbkou 100 mm
korado-radik-klasik-profil-k22-termoobchod

TYP 33 s hĺbkou 155 mm
korado-radik-klasik-profil-k33-termoobchod

Výkon panelového radiátora

Keď už máme vybratý radiátor podľa typu pripojenia a podľa veľkosti, môžeme si ešte skontrolovať jeho tepelný výkon udávaný vo wattoch [W].

Je to naozaj jednoduché. V tabuľkách od výrobcu KORADO, a.s. si najprv nájdeme tabuľku pre konkrétny typ radiátora (TYP 11, 21, 22 alebo 33). Následne si v danej tabuľke pomocou ľavého stĺpca Dĺžka [mm] a riadku Výška [mm] vyhľadáme konkrétnu veľkosť podľa výšky a šírky. Výsledná hodnota v príslušnej bunke je výkon daného radiátora vo wattoch [W].

Tepelné výkony pre KORADO K11 a VK11

korado-tabulky-vykonov-typ11 

Tepelné výkony pre KORADO K21 a VK21

korado-tabulky-vykonov-typ21 

Tepelné výkony pre KORADO K22 a VK22

korado-tabulky-vykonov-typ22 

Tepelné výkony pre KORADO K33 a VK33

korado-tabulky-vykonov-typ33